Seniori, pozor na podvodníkov!

02.07.2013 Bratislava

Z prečinu porušovania domovej slobody poverený príslušník PZ obvinil 25-ročného Andreja F. z Bratislavy.
Podľa doterajších zistení mal obvinený muž ešte dňa 28.04.2013 v čase o 16.00 hod pod legendou pracovníka elektrární vstúpiť do bytu 70-ročnej ženy na Mraziarenskej ulici v Bratislave. Muž následne od poškodenej pod zámienkou úhrady za výmenu elektromera vylákal finančnú hotovosť vo výške 173,-€.
Polícia opätovne vyzýva občanov, najmä seniorov k zvýšenej opatrnosti a obozretnosti pri kontakte s cudzími ľuďmi. Práve osoby vyššie veku sa neraz stávajú obeťami rôznych podvodov. Páchatelia zneužívajú ich dôverčivosť a pod rôznymi zámienkami sa lákajú od . Oslovujú ich na ulici alebo doma s rôznymi príbehmi, či pod rôznymi zámienkami. Páchatelia sa vydávajú za pracovníkov plynární, elektrární alebo vodární, len aby sa dostali do obydlia seniorov. Častou zámienkou kontaktu páchateľov so seniormi býva tiež podomový predaj, kedy stačí chvíľka nepozornosti seniora a príde o svoje úspory, či cenné predmety z bytu.

Polícia v tejto súvislosti vyzýva občanov, aby v prípade, že sa stali obeťou obdobných prípadov krádeže, túto skutočnosť bezodkladne oznámili na telefónnom čísle 09610/35 155, na bezplatnom telefónnom čísle 158 alebo osobne na ktoromkoľvek policajnom oddelení.
Zároveň polícia opätovne vyzýva občanov, predovšetkým seniorov, k zvýšenej opatrnosti a obozretnosti. Najmä v prípade, že Vás na ulici oslovia neznáme osoby, ktoré sa snažia pod rôznymi zámienkami nadviazať s Vami kontakt, získať si Vašu dôveru, alebo Vám ponúkajú bezdôvodnú až násilnú pomoc, je potrebné zvýšiť ostražitosť.
 
Menovaný je obvinený pre trestné činy krádeže vlámaním, ktoré spáchal lsťou a pre trestné činy porušovania domovej slobody. Do bytov poškodených osôb vstupuje pod legendou pracovníka elektrární a následne od nich vyláka finančnú hotovosť za kalibráciu či kontrolu elektromeru, prípadne po vstupe do bytu odcudzí šperky alebo finančnú hotovosť. V súčasnosti sa zdržiava na nezistenom mieste.
Vzhľadom k tomu, že v poslednom období sme zaevidovali niekoľko prípadov podvedených seniorov, vyzývame ich pri kontakte s cudzími ľuďmi k zvýšenej ostražitosti a opatrnosti.
Praktiky podvodníkov sú rôzne. Pod rôznymi zámienkami lákajú najmä od starších ľudí peniaze - napríklad vystupujú ako zástupcovia rôznych inštitúcií a povedia, že kontrolujú elektrické alebo plynové spotrebiče; ponúkajú výhodne rôzny tovar, vyplácanie príspevkov, alebo odovzdanie výhry, cez telefón ich oslovia ako vnuk či vnučka a žiadajú požičať peniaze; predstavia sa ako príbuzní obete dopravnej nehody, na ktorej operáciu potrebujú peniaze.
Polícia preto odporúča nevpúšťať takéto osoby do bytu. Podvodníkmi často používaný smutný príbeh nebýva pravdivý. Niekedy môže byť iba prostriedkom na neoprávnené získanie finančných prostriedkov. Vaša dôvera či súcit z Vás môžu urobiť obeť podvodníka.
V prípade, ak sa stanete obeťou trestného činu, alebo ak sú vo Vašej blízkosti podozrivé osoby, ktoré sa snažia od Vás peniaze vylákať, volajte na bezplatné číslo polície 158.
 
Karina Považanová
oddelenie komunikácie a prevencie
 
 

Vyberte región